Dictionar

Adancimea campului se refera la obiectivele camerelor de supraveghere si defineste zona din fata si din spatele focarului lentilei, in care imaginea ramane focalizata. Adancimea campului unei camere de luat vederi este data de deschiderea lentilei si intensitatea luminii.

Apertura este, practic, deschiderea lentilei. Influenteaza direct cantitatea de lumina ce ajunge la senzorul de imagine (CCD, CMOS). Cu cat apertura este mai mare, cantitatea de lumina ce patrunde prin obiectiv in camera va fi mai mare, ceea ce duce la o claritate mai buna a imaginii. Marimea aperturii (deschiderea lentilei) este controlata de iris.

Adresa IP.
Adresa de internet protocol este unica si se atribuie oricarui calculator conectat la internet. Este  formata din 4 grupe de cate maximum 3 numere despartite prin puncte (de exemplu: 765.342.2.98). Adresa IP se atribuie de furnizorul de servicii de internet si poate fi de doua feluri:
- statica: nu se modifica niciodata.
- dinamica: se schimba de fiecare data cand calculatorul respectiv se conecteaza la net.

Amplificatorul de linie
 este un dispozitiv care se foloseste atunci cand semnalul video trebuie transmis pe distante lungi. Intensitatea semnalului scade direct proportional cu lungimea cablului, iar rolul unui amplificator de linie este acela de a amplifica si mentine constant semnalul video.

AGC (Auto Gain Control) intr-o traducere aproximativa: controlul automat al castigului. AGC-ul mentine constanta intensitatea semnalului de iesire al camerei de supraveghere video. La lumina scazuta, cand intensitatea semnalului de iesire scade, acesta il amplifica electronic. Procesul se inverseaza in eventualitatea unei iluminari puternice.

ALC (Automatic Level Control) sau controlul automat al nivelului luminii pe zone restranse, diferite de iluminarea generala a cadrului. Se utilizeaza atunci cand exista detalii neclare in cadru si este o functie indicata cand se folosesc lentile cu autoiris. Automatic Level Control se seteaza in doua moduri:
- pentru detalii clare in zonele mai luminate decat iluminarea generala a cadrului.
- pentru detalii clare in zonele slab luminate din cadru.

ALR (Auto Light Range) se refera la limitele de variatie a luminii. Acestea sunt limitele de iluminare in care camera poate functiona.

ABC (Automatic Brightness Control) este controlul automat al luminozitatii in functie de lumina ambientala.

AWB (Automatic White Balance). Prin aceasta setare camera video analizeaza in permanenta albul din cadru ca un etalon dupa care regleaza restul culorilor. Camerele de supraveghere video dotate cu AWB (balansul automat al albului) au culori mai reale.

BLC (Back Light Compensation – compensarea luminii din spatele subiectului). La camerele video care nu dispun de aceasta setare, atunci cand in spatele subiectului filmat se afla o sursa puternica de lumina, acesta apare intunecat. Cu ajutorul BLC putem regla ca etalonul de lumina sa fie “citit” de pe subiect, nu din lumina din spate si astfel subiectul devine clar.

Balun-ul este un dispozitiv care se foloseste atunci cand difera impedanta dintre iesire, transmisie si / sau intrare. Impedanta recomandata pentru sistemele de supraveghere video este 0.75 ohmi.

Cablul coaxial. Sistemele de supraveghere video folosesc cablul coaxial pentru a transmite semnalul de la camerele video la unitatea de inregistrare (DVR).

CCD (Charge Coupled Device) este un senzor de imagine electronic si este cunoscut si ca “cipul video al camerei de supraveghere”. Este vorba despre un circuit integrat ce transforma imaginea optica data de obiectiv in curent electric, care apoi este prelucrat si transformat in semnal video. Este acceptat ca cel mai performant senzor de imagine la ora actuala.

CMOS (Complementary Metal Oxid Semiconductor) este un senzor de imagine mai ieftin si mai putin performant decat senzorul de imagine CCD.

CCTV (Closed Circuit Television) este o abreviere care, in traducere, inseamna televiziune cu circuit inchis (in romaneste ar fi TVCI). Cu alte cuvinte, imaginile surprinse de camerele video de supraveghere sunt transmise intr-un circuit inchis, la care au acces doar anumite persoane.

Carcasa de protectie ofera protectie suplimentara pentru camerele de supraveghere video si protejeaza impotriva intemperiilor. Cele mai intalnite carcase sunt din aluminiu sau plastic si pot fi simple sau dotate cu ventilator care ajuta la racirea camerei pe timpul verii, sau cu incalzire, fapt ce ajuta la o buna functionare iarna.

Camerele IP (camere internet protocol) sunt camere de supraveghere video ce transmit imaginile in format digital pe internet. In termeni simplisti, putem descrie o camera IP ca fiind o camera video analogica ce are incorporat un server de retea care digitalizeaza semnalul si il transmite pe internet. Este nevoie doar de conexiune la internet, o adresa IP si o parola, iar sistemul de supraveghere video IP poate fi accesat de oriunde.

Clasa de protectie IP este un termen care defineste rezistenta la intemperii a camerelor de supraveghere video. Initialele IP arata gradul de protectie, acestea fiind urmate de doua cifre si, uneori, de cateva litere.
Prima cifra reprezinta protectia impotriva prafului si se noteaza de la 0 la 6, unde 0 este minimul, iar 6 gradul maxim de protectie.
A doua cifra arata impermeabilitatea, scara fiind de la 0 la 8 (0 minim - 8 maxim).

Compresia se aplica doar la imaginile video digitale si se refera la procedeul de comprimare a acestora pentru a ocupa cat mai putin spatiu pe hard disk.

DD - direct drive. Lentile ce regleaza autoirisul cu un semnal DC dat de electronica camerei.


DVR (digital video recorder). Este un dispozitiv digital care inregistreaza si reda imaginile captate de camerele de luat vederi ale sistemului de supraveghere video. Pe langa functiile de inregistrare-redare, acesta are si rolul de a transforma semnalul analogic al camerelor de filmat in semnal digital. Acestea pot fi cu 4 pana la 32 de canale, fiecare canalputand fi folosit de o singura camera video.  

DVR-urile sunt de 2 feluri:

DVR stand alone – nu are nevoie de alte dispozitive pentru a functiona.

DVR PC based –se conecteaza la un computer (calculator sau laptop), care a primit in prealabil o placa de captura video. Aceasta placa de captura transforma semnalul analogic in semnal video digital si tot prin intermediul ei se face inregistrarea imaginilor pe hard disk-ul calculatorului.


Distribuitorul (splitter) este un dispozitiv cu o mufa de intrare si mai multe pentru iesirea semnalului. Rolul sau este acela de a imparti semnalul video la mai multi utilizatori. Folosirea unui distributor reduce intensitatea semnalului, astfel ca de multe ori este nevoie de amplificare.

Distanta focala ( f ) este distanta dintre centrul unei lentile si focarul sau. Daca obiectivul in cauza este compus din mai multe lentile, atunci ne referim la distanta dintre ultima lentila si focarul obiectivului. Senzorul de imagine al camerei video este amplasat in focarul obiectivului. Distanta focala este invers proportionala cu unghiul vizual si direct proportionala cu zoom-ul: cu cat distanta focala este mai mica, cu atat unghiul este mai mare iar zoom-ul mai mic.

Detectia miscarii la video recordele digitale. Este o caracteristica pe care o au majoritatea DVR-urilor actuale. Filmarea se realizeaza in cadre (frame-uri) care sunt analizate si imaginile sunt stocate doar in cazul in care se observa o diferenta intre doua cadre. Evident, acest lucru se intampla doar daca utilizatorul doreste inregistrare la detectia miscarii si nu inregistrare continua. Este o functie care ajuta la economisirea spatiului pe hard disk. De asemenea, se poate seta ca o anumita diferenta intre frame-ul anterior si cel prezent sa declanseze alarma – se analizeaza doar o anumita zona din cadru sau se seteaza marimea obiectelor a caror miscare sa fie tolerata de sistem.

Iris este diafragma mecanica ce poate fi variata manual sau automat pentru a controla apertura (deschiderea lentilei). Este format din sectoare circulare partial suprapuse, cu diametru variabil pentru a regla fasciculul de lumina ce patrunde prin obiectiv.

Autoiris-ul este un dispozitiv (o diafragma) care, la nevoie, obtureaza partial lentila si controleaza, astfel, cantitatea de lumina care ajunge la senzorul de imagine. Este pus in functiune de un motoras comandat de circuitul electronic al autoirisului si este mai performant decat irisul electronic.

Irisul Electronic nu are componente fizice ca in cazul irisului mecanic, iar cantitatea de lumina ce trece prin lentila este controlata electronic.

ELC (electronic light control sau electronic shutter) este o functie foarte utila atunci cand camerele de supraveghere sunt montate in interior si inlatura, practic, nevoia de autoiris. ELC-ul compenseaza automat variatiile de lumina.

EXview HAD CCD este un senzor de imagine foarte performant, marca inregistrata Sony. Acesta se intalneste la camerele tip day/night si imbunatateste calitatea imaginii in conditii de iluminare redusa.

Focalizarea defineste procedeul prin care toate razele unui fascicul trec printr-un singur punct.

Focarul este punctul de concentrare a razelor unui fascicul. Sau altfel spus punctul in care se intalnesc razele convergente reflectate sau refractate de un sistem optic (lentil) pe care au cazut raze paralele.

Frame (sau cadru). Semnalul video este format dintr-o succesiune de frame-uri (cadre). Daca numarul de frame-uri transmise intr-o secunda este prea mic, imaginea se vede sacadat.

Sistemul PAL (Phase Alternating Line) este un sistem european de codare color pentru televiziunea analogica si transmite 25 frame-uri pe secunda. Se foloseste in majoritatea tarilor din Europa, dar si in multe alte zone de pe Glob.

Sistemul NTSC (National Television System Committee). Acest sistem codat se foloseste in principal in SUA si transmite 29,97 frame-uri (cadre) pe secunda.

Hue se refera la intensitatea culorilor de baza: rosu, albastru si verde.

Intrari alarma. Unele camere de supraveghere video si/sau servere video sunt dotate cu asa numtele intrari de alarma, adica orificii speciale la care legam detectori (senzori) de alarma (detectori de miscare, contacti megnetici etc.) sau conetcam “ieririle de alarma” de la paqnouri de alarma sau control acces.  Astfel, camerele de supraveghere filmeaza doar in momentul in care este detectat un potential pericol (miscare).

IR (infrarosu)
. Radiatia electromagnetica are lungimi de unda diferite. Sub 400nm avem radiatii ultraviolete, intre 400nm si 700nm avem spectrul vizibil iar peste 700nm avem infrarosii. Radiatia infrarosu este invizibila pentru ochiul uman, dar vizibila pentru senzorii de imagine. Astfel, radierea cu IR a subiectului ofera camerelor de supraveghere video posibilitatea de a inregistra imagini chiar si in intuneric, datorita faptului ca senzorul de imagine este sensibil atat la spectrul vizibil ochiului uman, cat si la spectrul infrarosu. Puterea radiatiilor infrarosii  se masoara in unitatea de masura radiometrica numita watts.

Atentie: IR-ul nu are nimic in comun cu lux-ul, unitatea de masura a luminii. Este o greseala frecventa, dar unanim acceptata, exprimarea “camera video cu iluminare IR de 0,001lux”. De fapt, IR-ul se masoara in wats (wati), nu in luxi. Aceasta exprimare vrea sa spuna, practic, ca IR-ul de pe acea camera video este echivalent cu iluminarea de 0,001 luxi.

Lentila varifocala permite modificarea distantei focale si, totodata, a unghiului vizual si zoom-ului.

Lentila cu zoom este acel tip de lentila prin intermediul careia se poate modifica distanta focala manual sau automat la comanda operatorului unitatii de control. Practic, apropie sau departeaza subiectul filmat, modificand in acelasi timp unghiul vizual, care scade sau creste.

Linii TV sau TVL. Indica rezolutia semnalului video analog. Cu cat valoarea TVL este mai mare, cu atat imaginea este mai clara. Valoarea este data de numarul de linii verticale ale cadrului. Cu cat acestea sunt mai dese, cu atat imaginea este mai buna. In digital, TVL sunt inlocuite de pixeli.

Marimea senzorului de imagine este data de diagonala cipului senzor de imagine. Dimensiunile standard sunt: 1″; 2/3″; 1/2″; 1/3″; 1/4″, iar senzorul cel mai mare ofera imaginea cea mai buna Astfel, senzorul de 1 inch este cel mai performant, iar cel de 1/4 inci cel mai slab.

Numarul F. Viteza lentilei este egala cu distanta focala / apertura lentilei. Valorile standard sunt: F1, F1.2, F1.4, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16. Cu cat numarul F este mai mic, cu atat deschiderea lentilei este mai mare si, implicit, cantitatea de lumina ce trece prin aceasta este mai mare. Cu cat F este mai mic, cu atat lentila este mai rapida. Atentie: a nu se confunda “F” mare (viteza lentilei) cu “f” mic (distanta focala).

Obiectiv-ul camerelor video este un dispozitiv optic format din una sau mai multe lentile.

Pan and Tilt se refera la functiile de panoramare in plan orizontal (stanga-dreapta) si miscare verticala (sus-jos) a camerelor de supraveghere video.

Pixel-ul este echivalentul liniilor TV in semnal digital si indica rezolutia. Pixelul este un punct – unitate etalon de suprafata – pe un senzor de imagine sau pe un ecran (monitor). Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.

Rezolutia este cantitatea de detalii cuprinsa intr-o imagine in plan orizontal si vertical si indica, practic, calitatea imaginii. In analog se masoara in TVL, iar in digital in dpi (dot per inch) sau pixeli (megapixeli=milioane de pixeli). Cu cat valoarea este mai mare, cu atat imaginea este mai buna.

Semnalul analog
este semnalul codat transmis de majoritatea camerelor de supraveghere video. Standardele pentru semnal video analogic sunt Pal, in Europa, si NTSC in SUA.

Super Had CCD
(hole accumulation diode) este un senzor de imagine marca inregistrata al producatorului Sony. Acesta este o varianta optimizata a senzorului CCD HAD, avand o sensibilitate crescuta.

Sutter-ul este dispozitivul care controleaza perioada de timp cat lumina trece prin iris si ajunge la senzorul de lumina (controleaza cat timp este expus senzorul la lumina).

Video server.
Este o unitate de calcul dedicata si are rolul de a primi semnalul video analogic de la camere video, de a-l digitaliza si a-l transmite in retea prin internet sau prin intermediul retelelor de telefonie mobila.

Zoom-ul reprezinta capacitatea lentilei de a apropia imaginea (subiectul filmat). Cu cat zoom-ul este mai mare, cu atat lentila poate apropia mai mult imaginea. Apropie imaginea initiala (wide) de x ori.

Zgomot
. In limbaj popular “imagine cu purici”. Zgomotele pot fi provocate de interferente si perturbatii electrice sau de lipsa unei iluminari adecvate in raport cu cerintele camerei de luat vederi.