Intrebari frecvente

 

1. CE TIP DE CABLU FOLOSIM PENTRU UN SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO?

Pe distante mici si medii se recomanda cablul coaxial. Pentru distante mai mari, acesta trebuie inlocuit cu cabluri de tip UTP, STP sau FTP. Chiar si asa, pentru a evita pierderea sau diminuarea semnalului, pe cablu pot fi montate dispozitive video balun care functioneaza ca un amplificator de semnal.

2. CE ESTE O “ZONA”?

Fiecare senzor acopera o zona. In functie de numarul de zone pe care vrem sa le monitorizam configuram si sistemul de alarma si de aici rezulta numarul de senzori ce trebuie instalati.

3. CUM ALEGEM CENTRALA UNUI SISTEM DE ALARMA?

Principalul criteriu in alegerea unei centrale pentru un sistem de alarma este numarul de zone. O zona este definita de spatiul care trebuie acoperit de un senzor. Cu cat avem mai multe spatii de acoperit, cu atat numarul de zone ale centralei trebuie sa fie mai mare. Atentie, insa: daca doi senzori se dubleaza, adica fixeaza acelasi obiectiv, acestia pot fi setati pe aceeasi zona.

4. CUM ALEGEM UN DVR?

DVR-ul se alege in functie de numarul de canale. Pentru fiecare camera video este necesar un canal. Astfel, stiind de cate camere avem nevoie pentru a acoperi complet zona vizata putem opta pentru DVR-ul potrivit.

5. CUM ALEGEM UN HARD PENTRU DVR?

Hardul unui DVR se alege in functie de mai multi factori. In primul rand, trebuie sa tinem seama de numarul de camere pe care vrem sa le conectam. In al doilea rand, foarte important este traficul. Cu cat acesta este mai mare, cu atat hard-ul trebuie sa aiba o capacitate de stocare a datelor inregistrate mai mare.

6. CE TIP DE TASTATURA ALEGEM IN FUNCTIE DE SISTEMUL PE CARE IL DORIM?

Exista doua tipuri principale de tastaturi: cu LED-uri si cu cristale lichide. Primul tip este mai ieftin, dar se recomanda doar sistemelor de alarma mici, de pana la 8 zone. Daca sistemul de alarma depaseste … zone, este preferabil sa optam pentru o tastatura mai profesionala, cu afisaj cu cristale lichide.

7. CE REPREZINTA MODURILE “STAY” SI “AWAY” LA O ALARMA?

Multe dintre sistemele de alarma existente pe piata ofera posibilitatea armarii partiale a sistemului. Astfel, prin modul “Stay”, alarma poate fi armata chiar daca in casa este cineva, ea urmand sa se declanseze doar la deschiderea unei usi sau a unei ferestre. De asemenea, daca este vorba despre un imobil cu etaj, alarma poate fi setata sa se declanseze daca pe unul sau mai multe etaje senzorii detecteaza miscare, in timp ce alte etaje pot ramane pe modul dezarmare. Prin modul “Away” se intelege armarea alarmei atunci cand se armeaza toate zonele, in casa nemaifiind nicio persoana.

8. CATI SENZORI MONTAM?

Numarul de senzori difera de la o situatie la alta. In mod normal, acesta variaza in functie de numarul de usi si ferestre sau alte spatii de acces intr-o incapere. Astfel, orice ferestra sau usa trebuie sa fie monitorizata” de cel putin un senzor de miscare.

9. CUM / UNDE MONTAM SENZORII?

Senzorii trebuie montati astfel incat fiecare sa aiba in raza lui de actiune o usa, o fereastra sau alt spatiu de acces intr-o incapere. Atentie mare: chiar daca aveti fereastra in baie, aici nu se monteaza senzori pentru ca aburul fierbinte poate declansa un detector de miscare cu infrarosu! In locurile cu caldura miscatoare, se recomanda montarea unor senzori speciali, care scaneaza atat cu infrarosii, cat si cu microunde. De asemenea, pentru exterior se folosesc senzori speciali, pentru a evita declansarea alarmei atunci cand se misca ceva din cauza vantului sau a animalelor mici.

10. DE CE ESTE NEVOIE PENTRU A PRIMI ALERTE DE LA SISTEMUL DE ALARMA DIRECT PE TELEFON?

Ce imi trebuie ca sa primesc alerte pe telefon? In prezent, majoritatea centralelor de alarma de pe piata are incorporate un soft pentru comunicare. Centrala trebuie doar legata la o linie de telefon si la orice declansare a alarmei, la numarul de telefon respective va fi trimisa o alerta. Aceasta poate fi sonora sau mesaj SMS, in functie de capacitatile centralei. Daca centrala pentru care ati optat nu ofera aceasta posibilitate, se rezolva prin achizitionarea si instalarea unui modul GSM. Se pot seta si situatiile in care central sa trimita alertele pe telefom: la armare, la dezarmare, la declansarea alarmei etc.

11. CE TREBUIE SA FACEM INAINTE SA ARMAM ALARMA?

Inainte sa armam alarma trebuie sa verificam ca nu cumva sa fie vreo fereastra sau usa deschisa, sa ne asiguram ca perdelele nu se misca din cauza curentului de aer cald venit de la calorifer sau a curentului de aer generat de aparatul de aer conditionat. In general, trebuie sa ne asiguram ca orice potentiala sursa de miscare este inlaturata. De asemenea, treuie sa avem grija pentru ca orice flux de aer indeajuns de cald poate fi detectat de senzori, declansand alarme false.

12. ESTE NECESARA INTRETINEREA SISTEMELOR DE DETECTIE LA INCENDIU?

Da, intretinerea sistemelor de detectie la incendiu este necesara pentru ca in timp senzorii se pot imbacsi din cauza prafului. In functie de mediu, acestia trebuie verificati si curatati periodic.

13. CARE ESTE DURATA DE VIATA A ACUMULATORILOR?

Ca si un acumulator de telefon mobil, cei folositi la sistemele de alarma sau de detectie a incendiului sunt garantati pentru un anumit numar de descarcari- incarcari. Durata de viata a unor astfel de acumulatori este de circa 2 ani.

14. CE SUNT CONTACTELE MAGNETICE?

Un contact magnetic se foloseste la ferestre si usi si declanseaza alarma atunci cand acestea se deschid.

15. DACA MONTAM UN CONTACT MAGNETIC PE O FEREASTRA, MAI AM NEVOIE DE SENZOR DE MISCARE?

Da. Contactele magnetice nu inlocuiesc senzorii de miscare, ci ii completeaza. Ideal ar fi ca pe o fereastra (sau usa) sa avem montat un contact magnetic dublat de un senzor de miscare, oricare dintre ei putand declansa alarma in caz de intrare prin efractie.

16. CE ESTE UN SENZOR DE GEAM SPART?

Un senzor de geam spart detecteaza zgomotul produs la spargerea geamului si declanseaza sistemul de alarma.

17. UNDE SI CAND SE FOLOSESC BUTOANELE SI PEDALELE DE PANICA?

Butoanele si pedalele de panica se folosesc in locatii speciale, cum ar fi casieriile si/sau birourile din unitatile bancare. In general, acestea se monteaza in locuri unde se lucreaza cu bani sau obiecte de valoare. Evident, ele pot fi montate si in magazine.

18. CUM ALEGEM O SURSA PENTRU CAMERELE VIDEO?

O sursa se alege in functie de consumul de energie al camerelor video. Astfel, se face calculul consumului, iar la rezultatul final se adauga 1-2 Amperi. Sursa trebuie sa poata sustine consumul total rezultat.

19. CUM ALEGEM ACUMULATORII TAMPON PENTRU SURSE?

Intocmai ca si la sursele pentru camera video, acumulatorii se aleg in functie de consumul sursei, la care adaugam 1-2 Amperi.

20. CARE ESTE DIFERENTA INTRE CAMERELE VIDEO CONVENTIONALE SI CAMERELE IP?

Asa cum o spune si numele, camerele video IP au un Internet Protocol propriu si pot fi conectate direct in retea, fara necesitatea unui DVR. Bineinteles ca acesta este recomandabil dar, in lipsa lui, beneficiarul poate conecta camera IP direct la un computer cu acces la internet, iar aceasta poate fi accesata individual.

21. DIN CE ESTE COMPUS UN SISTEM DE ALARMA PENTRU APARTAMENT?

 • centrala antiefractie
 • acumulator centrala antiefractie
 • tastatura sistem alarmare antiefractie
 • detectori de miscare
 • suport detectori miscare
 • sirena de interior 
 • sirena de exteriror (optional )
 • accesorii ( cablu , sisteme de mascare cablu , etc)


Important:

Instalarea unui sistem de alarma reduce considerabil posibilitatea ca proprietatea pe care o detii sa fie tinta infractorilor, din aceasta cauza nu mai este un lux ci o necesitate!

De ce un sistem de alarma?

Instalarea unui sistem de alarma este o buna decizie pentru a-ti proteja familia si bunurile. 
Cei mai multi proprietari de locuinte se gandesc sa-si achizitioneze un sistem de alarma doar dupa ce ei insisi sau vecinii lor au fost victimele unei spargeri sau tentative de efractie. 

De regula, spargerile de locuinte au loc datorita tratarii cu superficialitate a masurilor de siguranta - paza fizica umana sau cu caini, mijloace mecanice de protectie si mijloace electronice de detectie si avertizare  , infractorul gasind de cele mai multe ori o modalitate facila pentru a-si atinge scopul. 

Un sistem de alarma adauga un plus semnificativ de liniste familiei si are un puternic efect de descurajare asupra infractorilor.


Centrala de efracţie

Reprezintă centrul de comandă al sistemului de alarma. Analizează semnalele primite de la senzorii conectați la aceasta, declanșează avertizarea acustica si luminoasă, memorează și afișează toate evenimentele . Este indicat ca instalarea sa fie într-un spațiu restrictionat.

Acumulatori

Mențin sistemul în funcțiune în cazul întreruperii alimentării curentului electric.

Tastaturi

Sunt de tip LED sau LCD. Permit comandarea sistemului de alarmare (armare,dezarmare, programare, vizualizarea logurilor etc.)

Telecomenzi

Se folosesc pentru armarea şi dezarmarea sistemului, acţionarea porţilor/uşilor de garaj, avertizarea în caz de panică, trimitand semnalul la central de efractie.

Senzori de mișcare

Au rolul de a semnaliza detectarea mișcării în zona supravegheată. Sunt de 3 tipuri: PIR (Passive InfraRed), MW (MicroWave) și cu ultrasunete. Pentru o mai mare acuratețe și eliminarea alarmelor false, pot fi folosiți detectori care înglobează 2, sau chiar toate cele 3 tehnologii.Se pot instala in spatii inchise cum ar fi : apartamente, birouri, spatii comerciale, dar si in exterior acestia fiind senzori speciali proiectati pentru uz exterior.Tot din aceasta gama fac parte si senzorii de miscare PET care au imunitate la animale si pot fi folositi chiar si in cazul in care pe timpul armarii sistemului exista animale de companie in incinta.

Senzori de șoc

Detectează vibratia sau unda de șoc produsa de lovirea sau perforarea ușilor,ferestrelor sau a pereților, de obicei se folosesc la protejarea seifurilor.

Detectori de geam spart

Detectează în spectru acustic zgomotul produs la spargerea geamului.

Senzori de fum, de gaz, de monoxid de carbon, de inundaţie

La centrala de efracţie pot fi legaţi şi alte tipuri de senzori. Îngeneral se folosesc senzori de fum, de temperatură, de gaz metan, propan,butan, de monoxid de carbon, de inundaţie şi umiditate.Acestia pot fi folositi la detectarea scurgerilor de gaze in special la centralele termice care au ca materie de consum gazelle natural.

Contacte magnetice

Sunt dispositive ce semnalizeaza un contact NO/NC si se montează pe tocul uşilor sau al ferestrelor transmitand semnalulde alarmă către centrală în cazul deschiderii forţate a acestora. Nu detecteaza spargerea geamului.

Butoane şi pedale de panică

Se montează în general la casele de incasari bani sau ghisee (bănci, case de schimb valutar)cetrala de efractie putand transmite semnalul mai departe la o firma de paza cu dispecerat specializat. Alarma poate fi silenţioasă

Bariere în infraroşu

Detecteaza întreruperea unei raze infraroşii(nedetectabila de ochiul uman) emisă de către emiţătorul barierei catre receptor. Această rază este receptionată de către receptorul barierei care este aliniat optic cu emiţătorul. Se folosesc ca protecţie perimetrală fie pentru protejarea spaţiilor exterioare, fie pentru avertizarea accesului către zone interioare.

 

Sirene

Sunt de interior și de exterior. Rolul lor este de a avertiza local(acustic și luminos) declanșarea alarmei la obiectivul supravegheat.

Module de extensie

Pentru diverse aplicații, extinderea parametrilor de funcționare acentralei de alarmare, a numarului de zone sau ieșiri, acționarea diverselorautomatizari etc.

Comunicatoare

Transmite la distanță datele furnizate de centrala de alarmă, către un dispecerat autorizat de monitorizare a sistemelor de efractie, sau direct beneficiarului.

 

22. CARE SUNT COMPONENTELE UNUI SISTEM DE DETECTIE SI AVERTIZARE LA INCENDIU?

Centrala convenţională de incendiu

Are rolul de a receptiona semnale transmise de senzorii de fum,temperatura etc. şi butoanele de avertizare manuală a incendiului conectaţila la centrala de incendiu. Alegerea centralei se face în funcţie de numărul de zone supravegheate necesar protejării obiectvului şi de facilităţile oferite. Este recomandata pentru supravegherea obiectivelor mici si mijlocii.

Centrala adresabilă de incendiu

Îndeplineşte acelaşi rol ca şi centrala convenţională, diferenţa constând în modaliatatea de conectare a detectorilor la centrală. Fiecărui detector i se alocă o adresă, mai mulţi detectori se conectează pe o buclă de detecție. Toate aceste caracteristici conduc la o cablare mai simplă şi o identificare uşoară a locului unde este începutul de alarmă. Este recomandată pentru supravegherea obiectivelor mijlocii şi mari.

Repetoare

Prin repetarea informațiilor și comenzilor primite de la centrala de incendiu face posibilă vizualizarea acestora din diverse puncte ale obiectivului și pot fi executate diferite comenzi asupra sistemului de incendiu.

Acumulatori

Mențin sistemul în funcțiune în cazul întreruperii alimentării cu curent electric

Detectori optici de fum

Transmit semnalul de alarmă către centrală atunci cînd concentraţia de fum din camera depăşeşte un anumit nivel.

Detectori de fum cu cameră de ionizare

Se ionizează moleculele de aer din camera de ionizare a detectorului pentru a crea un curent electric între doi electrozi. Dacă particulele de combustie ating o anumită densitate în camera de analiză, ele provoacă o scădere a curentului sub un nivel critic și în felul acesta se activează circuitul de alarmare.

Detectori de temperatură

Reacţionează la creşterea anormală a temperaturii în spaţiul protejat, în două variante: fie la depăşirea unui anumit prag de temperatură, fie la creşterea cu un anumit interval a temperaturii într-o perioadă scurtă de timp.

Butoane de avertizare a incendiului

Au rolul de avertizare manuală asupra unui început de incendiu.

Sirene şi indicatoare optice de semnalizare

Au rolul de a avertiza local ,sonor şi luminos producerea unui incendiu şi intrarea în procedura de evacuare.

 

23. CARE SUNT FUNCTIILE SISTEMULUI DE DETECTIE SI SEMNALIZARE LA INCENDIU?

 • detectarea incipienta a incendiului prin identificarea unuia sau mai multor fenomene tipice focului, cum ar fi produsii de combustie, fum, flacari sau caldura;
 • anuntarea operatorilor cu privire la aparitia unui incendiu sau a unei alarme tehnice, cu indicarea zonei in care s-a produs acesta;
 • alarmarea sistemului de televiziune in scopul verificarii alarmei si evaluarii evenimentului;
 • transmiterea catre aplicatia software de management a securitatii, a semnalelor de alarma de incendiu sau tehnice, oferind acesteia controlul activarii si dezactivarii zonelor de detectie incendiu;
 • dezactivarea individuala a zonelor de detectie incendiu, in cazul in care este necesara efectuarea de lucrari care ar duce la generarea de alarme false;
 • testarea integrala sau pe zone a sistemului de detectie;
 • semnalizarea aparitiei unui incendiu prin dispozitivele de alarmare locala (hupe, lampi, mesaje sonore preinregistrate);
 • comanda echipamentelor de stingere (pompe de incendiu, rezervoare de agenti de stinfgere etc.) si a altor componente: instalatia de ventilatie, instalatia de evacuare mecanica a fumului, usi antifoc etc.
 • alertarea automata a fortelor de interventie, conform cu algoritmul prevazut in Planul de aparare al obiectivului impotriva incendiilor;
 • detectarea existentei radiatiilor periculoase si/sau a substantelor toxice;
 • detectia gazelor toxice si semnalizarea acestora;
 • instiintarea personalului prin adresare publica.

 

24. CE ESTE SISTEMUL DE TELEVIZIUNE CU CIRCUIT INCHIS (CCTV)?

Practic, cel mai mic sistem de supraveghere video este format dintr-o camera conectata la un monitor. sistemele de supraveghere video mai complexe includ un numar mai mare de camere si dispozitive de control, dispozitive de inregistrare si vizualizare mult mai avansate.

Desi echipamentele care compun un sistem de supraveghere video sunt dintre cele mai diverse, principiul de functionare este identic.

25. UNDE SE POT FOLOSI SISTEMELE DE SUPRAVEGHERE VIDEO?

Exista solutii tehnice de supraveghere video destinate spatiilor comerciale mari, depozitelor, halelor de productie, institutiilor financiar - bancare, spatiilor de birouri, hotelurilor, institutiilor de interes public, cat si a spatiilor rezidentiale (apartamente, vile, cabane, case de vacanta, etc) Un sistem de supraveghere video in conjunctie cu un sistem de detectie si semnalizare efractie ofera un grad ridicat de securitate.

Sistemele video au cunoscut in ultimii ani o puternica evolutie mai ales datorita aparitiei inregistratoarelor digitale (DVR) si a placilor de captura video care preiau si imbunatatesc functiunile vechilor switchere, multiplexoare si videorecordere analogice, ca si a diversificarii modalitatii de transmisie a imaginilor: cablu torsadat, fibra opica, retea locala, ISDN, Internet.

Cea mai noua si mai folositoare metoda de supraveghere este cea on-line prin internet, utilizatorul avind posibilitatea de a vizualiza in timp real din orice locatie din lume activitatea pe care o monitorizeaza.

26. CARE SUNT COMPONENTELE UNUI SISTEM VIDEO CCTV?

• Camera video 

In functie de locatia in care se instaleaza, de calitate si claritatea imaginii dorite, distanta de focalizare pana la obiectivul ce se doreste supravegheat, suprafata si unghiul de vizibilitate, luminozitatea din spatiul respectiv si scopul pentru care se instaleaza, camerele video pot fi:

 • de tip exterior sau interior;
 • alb/negru sau color;
 • la vedere sau mascate;
 • fixe sau mobile (orientabile atat pe orizontala cat si pe verticala);
 • echipate cu lentila cu iris fix, manual sau auto, varifocal, zoom motorizat, etc.

• Carcasa de exterior pentru camera video

Se utilizeaza pentru instalarea camerei video in exteriorul obiectivului, pentru asigurarea unor conditii optime de functionare si protejare a camerei video de factorii externi.
Pot fi prevazute cu sistem de incalzire sau racire a camerei.

• Suport pentru fixarea camerei sau a carcasei camerei video

Poate fi de tip fix (orientabil si fixat intr-o anumita directie) sau mobil (prevazut cu motor pentru orientarea camerei video atat pe orizontala cat si pe verticala de la distanta prin intermediul unui pupitru de control).

• Iluminator in infrarosu (IR)

Se instaleza optional sau poate fi integrat in carcasa camerei video si este dedicat pentru iluminarea pe timp de noapte (in spectru infrarosu) a spatiului supravegheat. Majoritatea camerelor de exterior au datorita avansarii tehnologiei infrarosu incorporat.

• Sistem de inregistrare video sau Digital Video Recorder

Se foloseste pentru stocarea  imaginilor  video si este unitatea centrala a sistemului.
Inregistrarea video poate fi activata manual sau automat programata la anumite ore sau zile ale saptamanii .Este dotat cu HDD stocarea datelor fiind mult mai usoara si nedeteriorabila. Se poate conecta la o retea de internet astfel ca vizualizarea inregistrarilor sa poata fi efectuata si de la distanta de oriunde din lume.

• Dispozitiv de afisare a imaginilor video (Monitor)

Monitorul este un dispozitiv folosit pentru afisarea imaginilor video.
In functie de dispozitivul de prelucrare a imaginilor video, o imagine sau mai multe pot fi afisate simultan pe ecranul monitorului.

27. SE ASIGURA CONTRACT DE MENTENANTA A SISTEMELOR DE ALARMA, DETECTIE INCENDIU, SUPRAVEGHERE VIDEO?

In cele mai frecvente cazuri dupa ce sistemul de securitate a fost pus in functiune si dat in folosinta este nevoie de o firma specializata in domeniu pentru a asigura intretinerea si buna functionalitate a sistemului in conditii optime .Acesta se poate face in continuare cu firma care a instalat sistemul sau cu oricare alta firma specializata. In principiu va puneti intrebarea de ce am nevoie de un contract de mentenanta la un sistem de alarma? E normal pentru ca un defect la sistemul de securitate poate sa fie semnalat sau nu, in aceste conditii trebuie intervenit urgent pentru a remedia problema, evitand eventualele pagube. La fel de important si in cazul unui sistem de alarmare incendiu unde pagubele pot fi enorme in cazul unui incendiu asta daca sistemul nu este verificat periodic pentru asigurarea bunei functionari. Daca vorbim despre un sistem video CCTV riscul de a produce pagube de genul incendiului sunt mult mai mici dar aici in mod similar daca sistemul video cu circuit inchis nu merge, niciodata nu voi putea vizualiza inregistrarile in cazul unui incident .In concluzie pentru buna functionare a sistemelor de securitate acestea trebuie verificate periodic , lunar sau trimestrial de catre o firma specializata in echipamente de securitate.